לוגו
עדכונים

לוויין חדש חושף את סודות יערות הגשם

לוויין מהפכני של סוכנות החלל האירופית מאפשר הצצה אל תוך יערות הגשם ומסייע במאבק בשינויי האקלים.

ביום שלישי האחרון, סוכנות החלל האירופית (ESA) השיקה לוויין חדשני שמטרתו לחשוף את סודות יערות הגשם. הלוויין, המכונה 'space brolly', מצויד באנטנה בקוטר 12 מטרים ובמערכת רדאר ייחודית המאפשרת הצצה אל מתחת לחופת היערות.

יערות הגשם מכונים לעיתים 'הריאות של כדור הארץ', שכן הם מאחסנים מיליארדי טונות של פחמן ובכך מסייעים להפחתת השפעות שינויי האקלים. עד כה, מדידת כמות הפחמן המדויקת שנאגרת ביערות אלו הייתה כמעט בלתי אפשרית.

הלוויין החדש, ששוגר מתחנת קורו בגיאנה הצרפתית, יאפשר למדענים להבין טוב יותר את חשיבותם של יערות הגשם באגירת פחמן ואת השפעת כריתת היערות. פרופ' ג'ון רמדיאוס, מנהל המרכז הלאומי לתצפית כדור הארץ, ציין כי מדובר בהישג משמעותי לדעת לראשונה בדיוק גבוה כמה פחמן נאגר ביערות האמזונס, קונגו ואינדונזיה.

המערכת משתמשת ברדאר בתדר P, בעל אורך גל ארוך במיוחד, המאפשר חדירה עמוקה יותר ליערות וחשיפת ענפים וגזעים המוסתרים על ידי החופה. ד"ר ראלף קורדי, ראש מחלקת הגיאו-מדעים באיירבוס, הסביר כי רוב הרדארים הקיימים כיום רואים רק את צמרות היערות, אך הרדאר החדש מאפשר לראות לעומק היערות.

הלוויין, שמשקלו 1.2 טון, משתמש בשיטה דומה לסריקת CT, ומנתח חתכים דרך העצים כדי לבנות תמונה של כמות החומר העצי הקיים. חומר זה משמש כמדד לכמות הפחמן הדו-חמצני המאוחסנת.

פרופ' מאט דיסני, מומחה לחישה מרחוק מאוניברסיטת קולג' לונדון, ציין כי המדידות הנוכחיות של מדענים הן מקוטעות מאוד, והלוויין החדש יאפשר מדידה עקבית של כמות הפחמן ביערות הטרופיים.

בניית הלוויין בוצעה בבריטניה, אך מדובר במאמץ בינלאומי בשיתוף פעולה עם מדענים מארה"ב ואירופה. ד"ר קורדי ציין כי פריסת האנטנה הגדולה בחלל היא אתגר טכני משמעותי, אך היא חיונית להצלחת המשימה.

הצוות מקווה להפיק את המפות הראשונות בתוך שישה חודשים, ולהמשיך לאסוף נתונים במשך חמש שנים נוספות. המפות השנתיות יראו לא רק כמה פחמן נאגר, אלא גם כמה אובד עקב כריתת יערות.

פרופ' דיסני הדגיש כי היתרון של הלוויין החדש הוא ביכולתו לחדור דרך עננים, מה שמאפשר תצפית עקבית על היערות הטרופיים לאורך זמן.

מדענים שעבדו על הפרויקט במשך יותר מ-20 שנה מצפים בקוצר רוח לתוצאות. ד"ר קורדי סיכם כי מדובר בהזדמנות להבין כיצד היערות תורמים לתהליכים השולטים בכדור הארץ, ובמיוחד לתהליכים מאחורי שינויי האקלים.

תגובות 0

משתמש

להצמיד את התגובה הזו?

If you already pinned a comment, this will replace it

מחיקה תגובה

למחוק את התגובה לנצח?

מחיקה תשובה

למחוק את התשובה לתמיד?

דיווח על תגובה

דיווח על התשובה