לוגו
עדכונים

ירידה ביצוא הסיני לארה"ב, עלייה במסחר עם מדינות אחרות

הטלת מכסים על ידי טראמפ משנה את שרשראות האספקה הגלובליות

בחודש אפריל חלה ירידה חדה ביצוא הסיני לארצות הברית, בעוד המסחר עם כלכלות אחרות זינק, מה שמרמז כי מתקפת המכסים של הנשיא דונלד טראמפ מאיצה את השינוי בשרשראות האספקה הגלובליות.

היצוא הכולל מסין עלה ב-8.1% בחודש שעבר לעומת שנה קודמת, הרבה יותר מהקצב של 2% שרוב הכלכלנים ציפו לו. עם זאת, זה היה איטי יותר מהעלייה של 12.4% משנה לשנה במרץ. היבוא ירד ב-0.2% באפריל לעומת השנה הקודמת.

המשלוחים לארה"ב צנחו ב-21% במונחים דולריים כאשר המכסים של טראמפ על רוב היצוא הסיני עלו עד ל-145%. עם מכסים סיניים על סחורות אמריקאיות בגובה 125%, העסקים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם הפכו ליותר ויותר לא ודאיים.

היבוא של סין מארה"ב ירד ביותר מ-13% לעומת שנה קודמת, בעוד העודף המסחרי הפוליטי הרגיש של סין עם ארצות הברית עמד על כ-20.5 מיליארד דולר באפריל, ירידה מכ-27.2 מיליארד דולר שנה קודם לכן.

בארבעת החודשים הראשונים של השנה, היצוא של סין לארצות הברית ירד ב-2.5% לעומת שנה קודמת, בעוד היבוא מארה"ב ירד ב-4.7%.

ייתכן כי שבירה במבוי הסתום של המכסים תתרחש כבר בסוף השבוע הקרוב. מזכיר האוצר סקוט בסנט ובכירים נוספים בתחום המסחר אמורים להיפגש עם בכירים סיניים בז'נבה בשבת. אך בייג'ינג וושינגטון חלוקים בדעותיהם על שורה של נושאים, כולל אינטרסים אסטרטגיים מתנגשים שעשויים לעכב את ההתקדמות בשיחות.

חלק מהמכסים העונשיים, כולל המכסים הסיניים בגובה 125% על יצוא אמריקאי, עשויים להתבטל, אך הפיכה מלאה אינה סבירה, כך אמר זיצ'ון הואנג מ-Capital Economics בדו"ח.

"זה אומר שהיצוא של סין לארה"ב צפוי להמשיך לרדת בחודשים הקרובים, ולא כל הירידה תתקזז על ידי עלייה במסחר עם מדינות אחרות. אנו עדיין מצפים שהצמיחה ביצוא תהפוך לשלילית מאוחר יותר השנה," אמר הואנג.

לא משנה מה תהיה תוצאת השיחות הללו, העלייה המהירה ביצוא הסיני למדינות אחרות משקפת ארגון מחדש שהחל לפני שנים אך צבר תאוצה כאשר טראמפ העלה את המחסומים ליצוא לארה"ב.

יצרנים גלובליים מחפשים חלופות להסתמכות כמעט מוחלטת על ייצור בסין לאחר שהפרעות ממגפת הקורונה הדגישו את הצורך באפשרויות מגוונות יותר.

הצורך בשרשראות אספקה גמישות יותר הפך לברור יותר כאשר טראמפ העלה את המכסים על יצוא סיני במהלך כהונתו הראשונה. רובם נותרו במהלך כהונתו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן.

היצוא לארצות הברית היווה כעשירית מהיצוא הכולל של סין באפריל וארה"ב היא עדיין השוק הגדול ביותר של סין למדינה בודדת. אך האיחוד האירופי ודרום מזרח אסיה הם שווקי יצוא אזוריים גדולים יותר.

המסחר עם קבוצה רחבה יותר, השותפות הכלכלית האזורית המקיפה (RCEP) המונה 15 מדינות, שאינה כוללת את ארצות הברית, עדיין גדול יותר. והיצוא למדינות המשתתפות ביוזמת "החגורה והדרך" של סין, רשת רחבה של פרויקטי תשתית בתמיכת בייג'ינג, גדול עוד יותר.

בארבעת החודשים הראשונים של השנה, היצוא לאיגוד מדינות דרום מזרח אסיה עלה ב-11.5% לעומת שנה קודמת, וגם היצוא לאמריקה הלטינית עלה ב-11.5%. המשלוחים להודו זינקו כמעט ב-16% בערך, והיצוא לאפריקה זינק ב-15%.

חלק מהצמיחה המהירה ביותר הייתה באסיה, מה שמשקף מהלכים של יצרנים סיניים ואחרים לגוון את שרשראות האספקה שלהם מחוץ ליבשת הסינית. הבולטים ביותר היו היצוא לווייטנאם, שזינק ב-18% משנה לשנה. היצוא לתאילנד עלה ב-20%.

בחזרה בסין, נתונים ראשוניים הראו ירידה חדה בפעילות השילוח והמסחר האחרת. מוקדם יותר השבוע, בייג'ינג הכריזה על שורה של צעדים שנועדו להתמודד עם השפעת מלחמת הסחר על כלכלתה, שכבר נאבקה להחזיר את המומנטום לאחר המגפה ומיתון ממושך במגזר הדיור שלה.