לוגו
עדכונים

פגישה היסטורית בין מנהיג מיאנמר לנשיא סין

מנהיג מיאנמר נפגש לראשונה עם נשיא סין מאז תפיסת השלטון ב-2021

הגנרל מין אונג הליינג, נשיא סין, שי ג'ינפינג
הגנרל מין אונג הליינג, נשיא סין, שי ג'ינפינג

בפעם הראשונה מאז תפיסת השלטון ב-2021, נפגש מנהיג ממשלת הצבא של מיאנמר, הגנרל הבכיר מין אונג הליינג, עם נשיא סין, שי ג'ינפינג. הפגישה התקיימה במוסקבה, על רקע ציון 80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, והדיווח על כך פורסם בעיתון הממשלתי של מיאנמר, Global New Light of Myanmar.

בפגישה הבטיח שי לסייע בשיקום מיאנמר לאחר רעידת האדמה ההרסנית במרץ, וכן לתמוך במאמצים לסיים את מלחמת האזרחים במדינה. השניים דנו גם ביחסים בילטרליים, חיזוק שיתוף הפעולה בכל התחומים ושיתוף פעולה ביציבות ושלום אזוריים.

סין, יחד עם רוסיה, היא ספקית נשק מרכזית לצבא מיאנמר במלחמתו נגד כוחות ההתנגדות הפרו-דמוקרטיים והמיעוטים האתניים. בנוסף, סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של מיאנמר והשקיעה מיליארדי דולרים במכרות, צינורות נפט וגז ותשתיות נוספות במדינה. האינטרסים הביטחוניים של סין במיאנמר חזקים במיוחד בשל הגבול המשותף באורך 1,440 קילומטרים.

ממשלת סין שמרה על יחסים טובים עם הצבא השולט במיאנמר, אשר נחשב למנודה ומוטל סנקציות על ידי מדינות מערביות רבות בשל תפיסת השלטון בפברואר 2021 מהממשלה הנבחרת של אונג סן סו צ'י והפרות זכויות אדם חמורות.

רעידת האדמה במרץ, בעוצמה של 7.7, גרמה למותם של יותר מ-3,700 אנשים ולפציעתם של יותר מ-5,100. הרעידה החריפה את המשבר ההומניטרי החמור במדינה, כאשר יותר מ-3 מיליון אנשים נעקרו מבתיהם וכמעט 20 מיליון זקוקים לסיוע בעקבות המלחמה, לפי נתוני האו"ם.

בייג'ינג הביעה דאגה מהאי-יציבות המאיימת על האינטרסים שלה במיאנמר, במיוחד לאחר שהצבא המיאנמרי ספג תבוסות חסרות תקדים בשדה הקרב בשנים האחרונות, במיוחד באזורים סמוכים לגבול הסיני.

באוקטובר 2023, החלה מתקפה של "ברית שלושת האחים", הכוללת את צבא הברית הדמוקרטית הלאומית של מיאנמר, צבא אראקן וצבא השחרור הלאומי של טא'אנג, שהצליחה לכבוש ערים ולכבוש בסיסים צבאיים ומרכזי פיקוד בערים אסטרטגיות לאורך הגבול הסיני במדינת שאן הצפון-מזרחית.

המתקפה נראתה אז כתמיכה שבשתיקה מצד בייג'ינג במטרה למגר פעילות פשע מאורגן באזורים שבשליטת סינים אתניים. בתחילת 2024, סייעה בייג'ינג לתווך הפסקת אש, אך זו התפרקה במהירות כאשר הברית פתחה במתקפות חדשות. הגנרלים השולטים במיאנמר וממשלת סין הביעו דאגה כאשר גרילות פרו-דמוקרטיות וקבוצות מיעוט חמושות, לעיתים בשיתוף פעולה, קיבלו את היוזמה בלחימה.

המומנטום של המתקפה נחלש לאחר שסין סגרה מעברי גבול, ניתקה חשמל לערים במיאנמר ונקטה צעדים נוספים להרתעת הלחימה. תחת לחץ גובר מבייג'ינג, צבא הברית הדמוקרטית הלאומית של מיאנמר נסוג בחודש שעבר מהעיר האסטרטגית לאשיו בצפון-מזרח מיאנמר, המארחת מפקדה צבאית אזורית מרכזית, אך שנכבשה על ידי הקבוצה המורדת באוגוסט אשתקד.

חבר בצבא הברית הדמוקרטית הלאומית של מיאנמר אמר לסוכנות הידיעות AP ביום שבת כי חיילי הצבא כבר נכנסו מחדש והקימו את עצמם מחדש בבסיסים בתוך העיר בסוף אפריל. הוא דיבר בתנאי אנונימיות כי אינו מורשה לשחרר מידע.

טר פאן לה ולוואי יאיי או, דוברים של צבא השחרור הלאומי של טא'אנג, אמרו במהלך מסיבת עיתונאים מקוונת ב-4 במאי כי תושבים מקומיים נתקלים בקשיים כאשר סין וממשלת הצבא של מיאנמר חוסמות סחר לאזורים שבשליטתם.

טר פאן לה אמר כי סין הפצירה בקבוצה באופן מתמיד, גם באופן אישי וגם באמצעות הודעות, להימנע מעימותים לאורך הגבול ובאזורים של השקעות סיניות.

צבא השחרור הלאומי של טא'אנג אמר בהצהרה שפורסמה בערוץ הטלגרם שלו ביום שבת כי הצבא מבצע תקיפות אוויריות יומיות באזורים שבשליטתו, אם כי הוא האריך עד סוף מאי את הפסקת האש שהכריז בעקבות רעידת האדמה.