לוגו
עדכונים

האם האפריקאנרים בדרום אפריקה נרדפים?

תוכנית טראמפ לקליטת פליטים אפריקאנרים בארה"ב מעוררת שאלות על רדיפה גזעית

האפריקאנרים (Afrikaners) הם קבוצה אתנית בדרום אפריקה, שמקורה בעיקר במתיישבים הולנדים שהגיעו לאזור במאה ה־17, וכן במתיישבים גרמנים וצרפתים הוגנוטים שהצטרפו אליהם. הם דוברים את שפת האפריקאנס, שהתפתחה מההולנדית, ויש להם תרבות ייחודית, זהות לאומית מגובשת והשפעה היסטורית רבה בדרום אפריקה.


ממשל טראמפ מתכנן להביא מספר קטן של אפריקאנרים לבנים מדרום אפריקה לארצות הברית כפליטים, במהלך שלדבריו הוא תחילתה של תוכנית העברה רחבה יותר עבור קבוצה מיעוטית הנרדפת על ידי ממשלתם השחורה בשל גזעם. בקשות הפליטים של הדרום אפריקאים מועברות במהירות על ידי ארה"ב לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הכריז על התוכנית בפברואר.

הממשל של טראמפ נקט בעמדה נגד מהגרים, והשהה תוכניות פליטים והפסיק את ההגעות מאזורים אחרים בעולם, כולל עיראק, אפגניסטן ורוב המדינות באפריקה שמדרום לסהרה. קבוצות פליטים תהו מדוע חלק מהדרום אפריקאים הלבנים מקבלים עדיפות.

ממשלת דרום אפריקה טענה כי ההאשמות של ארה"ב שהמיעוט הלבן האפריקאנרי נרדף הן "שקריות לחלוטין", תוצאה של מידע שגוי ותפיסה לא מדויקת של המדינה. היא ציינה כי האפריקאנרים הם בין האנשים העשירים והמצליחים ביותר במדינה, ואמרה שהם בין "הפריבילגים ביותר כלכלית".

האפריקאנרים הם צאצאים של מתיישבים קולוניאליים הולנדים וצרפתים שהגיעו לדרום אפריקה במאה ה-17. ישנם כ-2.7 מיליון אפריקאנרים מתוך אוכלוסיית דרום אפריקה המונה 62 מיליון, שיותר מ-80% ממנה שחורים. רבים בדרום אפריקה תוהים על הטענות שהאפריקאנרים נרדפים ועומדים בדרישות להיות פליטים.

האפריקאנרים הם חלק מהחיים הרב-גזעיים היומיומיים בדרום אפריקה: רבים מהם מנהיגים עסקיים מצליחים וחלקם משרתים בממשלה כשרים וסגני שרים. שפתם מדוברת באופן נרחב - כולל על ידי לא אפריקאנרים - ומוכרת כשפה רשמית, וכנסיות ומוסדות אחרים המשקפים את תרבות האפריקאנרים מחזיקים מעמד כמעט בכל עיר ועיירה.

אז איזו רדיפה ארה"ב טוענת?

טראמפ והיועץ שלו יליד דרום אפריקה, אילון מאסק, האשימו את ממשלת דרום אפריקה בקיום חוקים ומדיניות גזעניים נגד לבנים, אך הטענות על רדיפה מתמקדות במספר קטן יחסית של תקיפות חוות אלימות ושודים על אנשים לבנים בקהילות כפריות.

ארה"ב טוענת שהתקיפות הללו מונעות גזעית וממשלת דרום אפריקה "מתדלקת" אותן בכך שהיא מאפשרת רטוריקה אנטי-לבנה מצד מפלגות פוליטיות שאינן בממשלה ולא עושה מספיק כדי להגן על קהילות אפריקאנרים כפריות. הממשלה מכחישה זאת בתוקף וגינתה את תקיפות החוות, אך אומרת שהסיבה שלהן מתוארת באופן שגוי בכוונה.

תקיפות אלימות על בעלי חוות בדרום אפריקה היו בעיה במשך שנים אך מהוות אחוז קטן משיעורי הפשיעה האלימים הגבוהים מאוד במדינה, המשפיעים על כל הגזעים. הממשלה אומרת שאין מיקוד של אנשים לבנים בדרום אפריקה ואין רדיפה, ותקיפות החוות הן חלק מהמאבקים שלה עם פשיעה אלימה.

קבוצה אפריקאנרית בשם AfriForum מתעדת תקיפות חוות ואמרה שהיו 49 מקרי רצח חוות בדרום אפריקה בשנת 2023. אלו עומדים מול סך של יותר מ-20,000 מקרי רצח בדרום אפריקה בשנה. מומחים אומרים שקהילות כפריות רגישות לפשיעה בשל ריחוקן והנוכחות המשטרתית המועטה, אך גם בעלי חוות ועובדים שחורים נהרגים בשודים אלימים.

עם זאת, קהילות לבנות כפריות רבות הביעו זמן רב פחד מאיום האלימות ומרגישות שהרשויות לא עושות מספיק כדי להגן עליהן. טענות אלו נראות כחלק מהדרישות להגיש בקשת פליטות בארה"ב, אם כי לא פורסמו פרטים על תהליך הבקשה.

הממשל של טראמפ גם ביקר את מדיניות הפעולה החיובית של דרום אפריקה כגזעניות נגד לבנים וטען בטעות שלדרום אפריקאים לבנים נלקחת אדמתם על ידי הממשלה תחת חוק הפקעה חדש שמקדם "הפקעת רכוש גזענית". לא הופקעה אדמה, אך האפריקאנרים שמרכיבים קהילות כפריות רבות הביעו חשש שאדמתם עלולה להיות ממוקדת.

לדרום אפריקה יש חוקים שנועדו לקדם הזדמנויות תעסוקה לשחורים, ורבים מהדרום אפריקאים הלבנים ומפלגות פוליטיות בראשות לבנים גם ביקרו אותם וקראו להם גזעניים ולא פרודוקטיביים.

חלק מהקבוצות האפריקאנריות אומרות שחוקי התעסוקה, הקרקע וחוקים אחרים נועדו להגביל את ההזדמנויות שלהם בדרום אפריקה.

האפריקאנרים היו בלב מערכת האפרטהייד הקודמת של דרום אפריקה של שלטון מיעוט לבן ויש תחושה בקרב חלקם שהם ותרבותם ממוקדים בסוג של גזענות הפוכה על ידי הממשלה השחורה כעונש על כך. הממשלה מכחישה זאת.

האפריקאנרים מהווים רק חלק מכ-4.5 מיליון האנשים הלבנים בדרום אפריקה, הכוללים גם את אלו שיש להם מורשת בריטית ואחרת.

אך תוכנית הפליטים של ממשל טראמפ מציעה העברה רק לאפריקאנרים, שנראים בעיקר כבעלי ערכים שמרניים ונוצריים שעשויים להתאים לפוליטיקה של ממשל טראמפ.

לא ברור כמה אפריקאנרים הגישו בקשה או קיבלו מעמד פליט, אך קבוצה עסקית דרום אפריקאית מבוססת ארה"ב אמרה שיש לה רשימה של עשרות אלפים שהביעו עניין.